full screen background image

Caz de pestă porcină africană la Vatra Dornei

În data de 4 martie a fost diagnosticat pozitiv pentru pesta porcină africană un mistreț găsit mort în albia râului Dorna, pe raza municipiului Vatra Dornei.

Cazul a fost confirmat de Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală, motiv pentru care au fost instituite măsurile prevăzute de legislația în vigoare respectiv  efectuarea unei anchete epidemiologice preliminare și notificarea tuturor gestionarilor fondurilor de vânătoare.

 

Pe 5 martie a fost convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor Suceava in cadrul Prefecturii Suceava, unde a fost propus spre aprobare planul de măsuri privind combaterea focarului de pestă porcină africană.

 

A fost stabilita o zona afectată de 13 km în care va fi efectuată vânarea integrală a mistreților și patrulări zilnice pentru depistarea de mistreți bolnavi sau morți.

 

In gospodăriile populației aflate în zona infectată, pe o rază de 8 km, în interiorul zonei afectate, se va efectua de către DSV Suceava un recensământ oficial al populației de porci domestici.

 

Se pun sub supraveghere oficială și se aplică măsuri de rstricționare a mișcării porcilor domestici și a oricăror produse provenite de la această specie.

 

DSV Suceava recomandă schimbarea hainelor și a încălțămintei de stradă atunci când se intră in adăpostul porcilor și respectarea cu strictețe a condițiilor minime de biosecuritate în gospodăriile individuale.

 

Autoritatea sanitar- veterinară solicită populației și gestionarilor fondurilor de vânătoare să anunțe imediat medicului veterinar orice caz de îmbolnăvire sau mortalitate la porcinele domestice.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *