full screen background image

Plan Roșu de Intervenție – exercițiu la accident radiologic la PTF Siret

Pompierii militari suceveni au organizat, ieri, un exerciţiu în domeniul situaţiilor de urgenţă cu tema intervenţia la accident radiologic, cu activarea Planului Roşu de Intervenţie.

Scenariul exerciţiului a presupus intervenţia în cazul producerii, în Punctul Vamal Siret, a unui accident rutier între un microbuz care transporta persoane și un autotren, care transporta substanțe radioactive.

 

S-a impus extragerea de urgență a victimelor rezultate din accident, de către echipe specializate, cu costume de protecție contra radioactivității și efectuarea măsurării nivelului de radiație în proximitatea autotrenului.

În urma măsurătorilor efectuate de echipajul autospecialei CBRN ( Chimic-Biologic-Radiologic-Nuclear ) s-au constatat valori critice ale izotopilor radioactivi, impunându-se decontaminarea victimelor rezultate în urma accidentului și a întregului personal implicat în cadrul operațiunilor de intervenție.

 

De asemenea, din cauza scurgerilor de carburant pe carosabil, s-a inițiat un incendiu la compartimentul rezervor al autotrenului.

 

După decontaminearea victimelor rezultate din accident, acestea au fost predate Punctului Medical Avansat, care a efectuat triajul medical de urgență.

Pentru una dintre victime s-a impus transportul cu elicopterul SMURD la Spitalul Județean de Urgență din Iași.

 

Scopurile principale ale acestui exercițiu au fost perfecționarea deprinderilor participanților în organizarea, conducerea și executarea intervenției operative în situația de urgență cauzată de un accident radiologic și verificarea modului de cooperare între ISU Suceava și structurile competente – Instituția Prefectului, Comitetul Local pentru Situații de Urgență Siret, Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare, Serviciul de Ambulanță Județean, Direcția de Sănătate Publică, Unitatea Specială de Aviație Iași, Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră Suceava, Sectorul de Trecere a Frontierei Siret, Punctul de Trecere a Frontierei, Biroul Vamal Siret, Inspectoratul de Poliție Județean și Inspectoratul de Jandarmi Județean.

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza