full screen background image

Angajatorii suceveni trebuie să asigure condiții corespunzătoare în zilele caniculare

Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava monitorizează modul în care angajatorii respectă măsurile ce trebuie aplicate în perioadele cu temperaturi ridicate extreme pentru protecţia salariaţilor.

 

În perioadele cu temperaturi ce depăşesc +37 grade Celsius sau temperaturi care, corelate cu condiţii de umiditate, pot fi echivalate cu acest nivel, angajatorii trebuie să asigure măsuri minimale pentru ameliorarea condițiilor de muncă și menţinerea stării de sănătate a angajaților.

Sunt prevăzute reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, asigurarea apei minerale adecvate, câte 2 – 4 litri de persoană pe schimb și asigurarea de duşuri.

În situaţia în care angajatorii nu pot asigura aceste condiţii, vor lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, măsuri de reducere a duratei zilei de lucru, eşalonarea pe 2 perioade a zilei de lucru sau întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţilor în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă.

Aceste măsuri vor fi stabilite dacă temperaturile ridicate extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin 2 zile consecutive.

Sancţiunile contravenţionale sunt cuprinse între 1.500 şi 2.500 lei.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *