full screen background image

Ziua Europei sărbătorită de Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Suceava

9 mai – Ziua Europei a fost sărbătorită de Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră (BRCT Suceava) prin ateliere de pictură dedicate preşolarilor și la Cernăuți prin vizita directorului executiv la Administrația de Stat.

BRCT SUCEAVA în parteneriat cu Grădinița „La Piticul Vesel” din Suceava, a organizat pe 9 şi 10 mai, acțiunea „Europa în culori”. Acțiunea a avut ca scop promovarea semnificației de 9 mai în rândul copiilor, finalizându-se astăzi cu o expoziție ad-hoc a lucrărilor în incinta unității.

Copiii din grupele mijlocie şi mare ale gradiniței și-au provocat îndemânarea şi imaginaţia  pentru a realiza postere și planșe cât mai orginale cu steagul Uniunii Europene și a statelor membre, sub îndrumarea cadrelor didactice ale unității. Instrumentele de pictură pentru organizarea de ateliere creative fiind donate de BRCT Suceava.

Echipa BRCT Suceava a vizitat grădinița „La Piticul Vesel” și povestindu-le împreună cu doamnele profesoare și dna manager Gianina Mamciuc și dna director Lăcrămioara Costiuc copiii prezenți despre semnificația Zilei Europei.

În cadrul acțiunii au fost integrată și grupa de copii ucraineni  care învață la gradiniță, copii veniți din diverse orașe ale Ucrainei – Cernăuți, Kiev, Odesa și care beneficiază aici de toate condițiile necesare frecventării cursurilor.

Colaborarea BRCT Suceava cu Grădinița „La Piticul Vesel” din Suceava vine și în contextul în care în unitate s-a înființat o grupă specială pentru copiii refugiați din Ucraina, iar Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Suceava asigură rolul de Secretariat Tehnic Comun al Programului Operațional România-Ucraina 2014-2020, fiind implicat și în facilitatrea inițiativelor internaționale de ajutorare a cetățenilor ucraineni refugiați în județele de la graniță.

 

Pentru a întări solidaritatea europeană și a partenerilor pe care Ucraina ii are în România care și-au arăta deschiderea și suținerea față de poporul ucrainean, Ziua Europei a fost marcată și la Cernăuți, prin vizita pe 9 mai la șeful Administrației Militare Regionale Cernăuți, Serghei Osachuk a directorului executiv BRCT Suceava, Cezar Grozavu.

În cadrul întâlnirii au fost discutate dificultățile și riscurile cu care se confruntă partenerii care implementează activități în parteneriat, precum și exemplele de solidaritate ale beneficiarilor în spijinul beneficiarilor ucraineni. În cadrul întâlnirii s-a înmânat și steagul UE în semn de solidaritate și susținere a aspirațiilor de aderare la Uniunea Europeană.

Parteneriatele create prin cooperarea pe proiecte transfrontaliere sunt puternice şi de încredere, iar acum facilitează acțiuni de cooperare în sprijinul refugiaților. Rezultatele activității derulate de atâția ani pe proiectele de cooperare transfrontalieră se vad mai ales acum prin parteneriate întărite, relații și prietenii peste graniță, dar mai ales relații instituționale de încredere, care au facilitat ajutoarele umanitare transmise în Ucraina.

BRCT Suceava íşi aduce aportul de peste 17 ani la dezvoltarea comunităților de la graniță prin derularea proiectelor transfrontaliere cu parteneri din România şi Ucraina finanțate de Uniunea Europeană, alături de Autoritatea de Management a Programului România-Ucraina, iar Uniunea Europeană a dovedit că este solidară si aproape de cetățenii săi, prin alocarea de fonduri de pentru dezvoltare regională și de reziliență, dar și sprijin umanitar pentru cetățenii din zona de război.

 

 

PE ACELAȘI SUBIECT:

Dezbatere „Proiecte fără granițe” organizată de BRCT Suceava

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *