full screen background image

Controale ITM Suceava la angajatori, în perioada caniculară

Inspectorii de muncă suceveni monitorizează modul în care angajatorii respectă măsurile ce trebuie aplicate în perioadele cu temperaturi ridicate extreme, pentru protecţia salariaţilor.

În perioadele cu temperaturi ce depăşesc 37 grade celsius sau temperaturi care, corelate cu condiţii de umiditate, pot fi echivalate cu acest nivel, angajatorii trebuie să asigure reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer, asigurarea apei minerale adecvate, a echipamentului individual de protectie și a duşurilor.

 

În situaţia în care angajatorii nu pot asigura aceste condiţii, vor lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, următoarele măsuri : reducerea duratei zilei de lucru, eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru – până la ora 11 şi după ora 17 și întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţilor în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă.

 

Aceste măsuri vor fi stabilite dacă temperaturile ridicate extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin 2 zile consecutiv.

 

Sancţiunile contravenţionale pe care le riscă angajatorii care nu se conformează sunt cuprinse între 1.500 şi 2.500 lei.

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *