full screen background image

Debitele râurilor Bistrița și Dorna, în scădere după detonarea podurilor de gheață

Urmare a temperaturilor crescute şi a precipitaţiilor sub formă de ploaie din ultimele zile, pe raza municipiului Vatra Dornei s-au înregistrat creşteri rapide ale debitelor în bazinele râurilor Dorna şi Bistriţa.

 

 

Temperatura crescută a favorizat topirea zăpezilor de pe versanţi şi a gheţurilor din albii.

 

 

Apa revărsată din albia râurilor a afectat 16 case, 12 anexe şi 18 curţi, toate din municipiul Vatra Dornei.

 

 

În noaptea de sâmbătă spre duminică, pompierii militari au intervenit cu motopompe pentru evacuarea apei şi cu saci de nisip pentru ridicarea unor diguri de protecţie pentru gospodăriile ameninţate de inundaţii.

 

 

Duminică, de la prima oră a dimineţii, 60 de pompieri militari de la subunităţile din Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Rădăuţi şi Suceava, au intervenit cu 9 autospeciale şi 6 motopompe (din care una de mare capacitate) pentru continuarea operaţiunilor de evacuare a apei.

 

 

Pompierii au fost sprijiniţi de 8 lucrători ai Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Vatra Dornei, 8 poliţişti şi 3 lucrători ai SGA Suceava.

 

 

Operaţiunile de evacuare a apei s-au desfăşurat toată ziua de duminică, ele urmând a se continua şi pe durata nopţii.

 

 

A fost evacuată apa din toate locuinţele afectate, rămânând inundate doar beciurile şi subsolurile acestora.

 

 

Echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava a intervenit cu material exploziv asupra formaţiunilor de gheaţă de pe râul Bistriţa, în zonele Chiliei şi Dorna Arini.

 

 

În aceste zone, au fost detonate 10 încărcături, în 5 reprize, folosindu-se 20 de kilograme de trotil şi 34 de kilograme de dinamită.

 

 

În urma distrugerii, tendinţa debitului apei în zonele respective este de scădere.

 

 

Operaţiunile pirotehniştilor vor continua şi pe parcursul zilei de luni, când în sprijinul pompierilor militari suceveni vor veni două echipe pirotehnice de la ISU Botoşani şi de la ISU Bacău.

 

 

Duminică seară, în jurul orei 20, SGA Suceava a informat Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei că debitele râurilor Dorna şi Bistriţa sunt în scădere.

 

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *