full screen background image

Delegație suceveană la Centenarul Marii Uniri de la Alba Iulia

Evenimentele organizate la Alba Iulia pe 30 noiembrie și 1 decembrie, dedicate Centenarului României Mari, au reprezentat momentele cele mai încărcate de simbolistică națională.

Județul Suceava a fost prezent în programul evenimentelor dedicate împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire, alături de elementele comune ultimilor ani, cu dezvelirea bustului omului politic Iancu Flondor, făuritorul Unirii Bucovinei cu România și expoziția „Ștefan cel Mare. Din istorie în veșnicie”, ultima deschisă la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, în prezența și oficialităților județelor Alba și Suceava și a unui public numeros din țară și diaspora.

 

Expoziția, inițiată de Muzeul Bucovinei și Muzeul Național de Istorie a României în 2017, a fost deschisă la Suceava, Iași, București,  Piatra Neamț.

 

La Alba Iulia au fost etalate, în mobilierul expozițional sucevean, 310 piese ( ceramică, cahle, unelte, arme, bijuterii, monede, textile arheologice și icoane pe lemn ) aparținând muzeelor din Suceava, Botoșani, Iași, Bacău, Vaslui, Câmpulung Moldovenesc și București.

 

La vernisaj, în prezența unui public numeros, au luat cuvântul Gabriel Rustoiu – directorul general al Muzeului Național al Unirii, Gheorghe Flutur – președintele Consiliului Județean Suceava, Alexandru Pugna – secretar de stat la Ministerul Culturii și Florin Roman – deputat, iar Constantin-Emil Ursu – directorul general al Muzeului Bucovinei a făcut prezentarea expoziției.

 

Au fost prezenți cu această ocazie și directorii muzeelor din Botoșani și Vaslui.

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *