full screen background image

Deputatul PNL Suceava Bogdan Gheorghiu reclamă ilegalități și abuzuri în aplicarea Legii dreptului de autor

Deputatul PNL Suceava Bogdan Gheorghiu i-a cerut noului ministru al culturi, Lucian Romașcanu, lămuriri despre o lege aflată în prezent în dezbatere, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

 

 

 

Gheorgiu este membru în Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă a Camerei Deputaţilor.

 

 

El îi acuză de abuzuri foarte grave pe colectorii de fonduri pentru drepturile de autor, acreditaţi de Ministerul Culturii, prin Oficiul Român pentru Drepturi de Autor (ORDA).

 

 

Gheorghiu a spus că aceste abuzuri au dus la faliment o mulţime de posturi locale de radio şi de televiziune, aflate în incapacitate de a plăti sumele uriaşe cerute de colectorii de fonduri pentru drepturile de autor.

 

 

 

 

 

Parlamentarul sucevean speră ca noul ministru al Culturii să aibă, în ceea ce priveşte acest subiect, o atitudine diferită faţă de fostul ministru, Ionuţ Vulpescu.

 

 

„Domnul Romaşcanu provine din mediul privat şi sperăm să aibă o altă atitudine şi să fie activ în a reglementa aceste lucruri. Au fost o serie de întâlniri între Asociaţiile Difuzorilor Locali şi Comisia de Cultură a Senatului (al cărei preşedintre este domnul Romaşcanu). În urma acestor întâlniri, Asociaţia a trimis o serie de propuneri de amendamente, şi l-am întrebat pe domnul Romaşcanu dacă, în calitate de senator, îşi asumă acele amendamente. şi dacă le va susţine, în calitate de ministru. Mi-a promis că va încerca să facă ordine. Pe asta m-am axat în special: ORDA să nu se limiteze în a acredita acele ONG-uri. Nu, ORDA trebuie să ţină o evidenţă clară a activităţii acestora, trebuie să fie un mediator între radiodifuzori şi ceilalţi plătitori şi CREDIDAM şi alte organisme de colectare a fondurilor. Pentru că acolo se întâmplă lucruri ciudate. Dânşii le dau puterea legii în spate, dar ei nu respectă deloc legea. Pentru că sunt încălcări grave ale Constituţiei în tot ceea ce fac CREDIDAM, UPFR sau alţii de gen…” a spus Gheorghiu.

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *