full screen background image

Expoziție 100 ANI DE LA UNIREA BUCOVINEI CU ROMÂNIA la Muzeul de Istorie Suceava

Muzeul Bucovinei în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a României, Arhivele Naționale ale României și Serviciul Județean Suceava al Arhivelor Naționale vă invită pe 27 noiembrie ora 11 la Muzeul de Istorie Suceava, la vernisajul expoziţiei temporare 100 ANI DE LA UNIREA BUCOVINEI CU ROMÂNIA 1918 – 2018.

 

Eveniment cultural încadrat în amplele manifestări prilejuite de sărbătorirea centenarului revenirii „Ţării Fagilor” la Patria-mamă, expoziţia prezintă publicului, în premieră, documente originale ale Consiliului Național Român de la Cernăuți, obiecte care au aparţinut generalului Iacob Zadik, comandantul Diviziei 8 Infanterie, medalii legate de Marea Unire bătute în secolul trecut sau mai recent de către Consiliul Județean Suceava și Muzeul Bucovinei, 25 panouri cu fotografii și documente, multe din ele inedite.

 

Un punct de atracţie deosebit, prin valoarea istorică şi sentimentală pe care o au, vor fi cele două steaguri militare din perioada regelui Ferdinand și cascheta lui Constantin Prezan, fost mareșal al României, care, în calitate de șef al Marelui Cartier General, a coordonat personal în perioada Marelui Război operațiunile militare, inclusiv în Bucovina.

 

Cu acest prilej vor fi lansate și două cărți, apărute recent la Editura ”Karl A. Romstorfer” sub semnătura dr. Mihai-Aurelian Căruntu : Unirea Bucovinei cu România (1918). Aspecte geopolitice și militare și Prăbușirea unei monarhii. Discursuri ținute în Camera din Viena în ajunul prăbușirii la 22 octombrie 1918, care vor fi prezentate de conf. univ. dr. Florin Pintescu.

 

Expoziția va fi deschisă până la data de 13 ianuarie 2019.

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *