full screen background image

Expoziție de măști de Anul Nou la Hanul Domnesc Suceava

Muzeul Etnografic Hanul Domnesc Suceava deschide pe 6 decembrie expoziția Patrimoniu cultural etnografic – Masca populară de Anul Nou, în Anul european al patrimoniului.

Expoziția aduce în atenția publicului măști populare din patrimoniul etnografic al Muzeului Bucovinei, obiecte de recuzită și piese vestimentare din colecția Recuzită și Obiceiuri care datează de la începutul secolului 20.

 

Vizitatorii vor putea admira măștile-obrăzare și măștile de cap din categoria „urâților” care înfățișează chipuri umane ( moși, babe, urâți, țigani, ursari, etc. ), obiecte vestimentare ale costumelor de „militari”, piese de recuzită și accesorii ale personajelor din diferite alaiuri și jocuri specifice sărbătorilor de iarnă.

 

Dacă în trecut, măștile jucate la cumpăna dintre ani aveau rol de protecție, legătură spirituală cu forțele supranaturale având funcții magice,astăzi acestea și-au pierdut simbolismul, devenind mijloace de expresii plastice, unde magicul a subordonat esteticul în dorința de a impresiona asistența și de crea spectacol la trecerea simbolică dintre ani.

 

Expoziția de la Hanul Domnesc va rămâne deschisă până pe 3 februarie  2019.

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *