full screen background image

Expoziție Mineralia la Muzeul de Științele Naturii Suceava

Între 3 și 5 noiembrie se va desfășura, la Muzeul de Științele Naturii Suceava, expoziția Mineralia – agatul cristale și bijuterii.

 

 

Ȋntre pietrele folosite în podoabe, bijuterii sau ornamente, agatul ocupă un loc special, fiind o piatră fascinantă prin infinitatea de modele, texturi și culori pe care le prezintă.

 

 

Ȋn Grecia Antică și în Imperiul Roman a fost cea mai cunoscută piatră de podoabă, șlefuită sau sculptată în camee. Ȋn timpurile moderne, bijutierii Art Nouveau au fost cei care au redat măreția acestei pietre, folosind în mod special agatele viu colorate. Astăzi agatul este montat în cele mai fanteziste bijuterii, iar bucățile mai mari tăiate şi apoi șlefuite sunt obiecte ornamentale deosebite.

 

 

Cele mai cunoscute şi mai frumoase agate din România se găsesc în Munții Apuseni, la Brad și Techereu.

 

 

Agatul cu benzi – prezintă benzi de culori distincte dispuse concentric. Culorile depind de impuritățile existente. Fiind poros, agatul se poate colora cu pigmenți speciali.

Agatul dendritic – agat alb pur ce conține “peisaje” de incluziuni dendritice datorate oxizilor de mangan

Agatul mușchiform – numele datorat incluziunilor verzui cu aspectul mușchilor de copac în interiorul agatului transparent.

Agatul de foc – culori incandescente puternice datorate difracției luminii în agatul cu oxizi de fier
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *