full screen background image

Mutația tulpinii britanice COVID depistată la Suceava

Noua variantă de coronavirus – prezentând atât caracteristicile tulpinii britanice, cât și mutația ce poate reduce eficiența vaccinurilor – a fost identificată și în România, pe baza secvențierilor efectuate la Universitatea Ștefan cel Mare Suceava.

 

Proba biologică a fost recoltată la Spitalul Județean Suceava de la un pacient fără un istoric recent în Marea Britanie.

La cele 3 variante îngrijorătoare cunoscute ca provenind din Marea Britanie, Africa de Sud și Brazilia, Institutul de Sănătate Publică din Anglia a adăugat o nouă variantă a virusului, denumită E 484 K.

Deși numărul cazurilor identificate cu noua variantă este momentan relativ redus, principala îngrijorare provine din capacitatea de a prezenta o rezistență mai mare la anticorpii generați de vaccin, reducând astfel eficiența vaccinurilor.

Universitatea Ștefan cel Mare a secvențiat, până acum, peste 400 probe provenind de la pacienți diagnosticați pozitiv și va continua monitorizarea evoluției pe teritoriul României, în colaborare cu partenerii implicați în această acțiune.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *