full screen background image

Noi dificultăți financiare la minele de uraniu Crucea și Botușana

Prefectul județului Suceava MIRELA ADOMNICĂI atrage atenția Guvernului asupra pericolelor tot mai mari generate de lipsurile financiare la minele de uraniu Crucea și Botușana.

 

 

În condițiile în care datoriile au crescut, furnizorul de energie electrică Nova Power & Gas Cluj Napoca a anunțat Compania Naționale a Uraniului că va sista alimentarea cu energie electrică.

 

 

Acest lucru va avea drept consecințe oprirea evacuării și pompării apei de mină și neasigurarea aerajului în subteran, astfel încât exploatarea uraniului va fi sistată.

 

 

Din cauza lipsei banilor nu poate fi asigurat nici lemnul de mină,  necesar armăturilor de susținere a galeriilor, fiind deja semnalat riscul  unor accidente de muncă.

 

 

Prefectul ADOMNICĂI a atras atenția că la gura minei Crucea s-au acumulat halde de minereu de uraniu neprotejat la intemperii, existând riscul contaminării cu radon  în condiții de  precipitații abundente și vânt.

 

 

Datoriile totale acumulate de sucursală, inclusiv salariile restante, depășesc 3 milioane 700 de mii de lei, așa încât fără alocarea unor fonduri de la nivel central minele de uraniu Crucea și Botușana vor fi închise.

 

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *