full screen background image

Noi măsuri restrictive anti – COVID la nivel național

Guvernul a decis instituirea la nivel național, începând de luni – 9 noiembrie, a unor măsuri restrictive pentru ținerea sub control a pandemiei.

Măștile de protecție vor deveni obligatorii în spații închise și deschise, instituţiile publice şi operatorii economici trebuie să-și desfășoare programul de lucru, acolo unde este posibil, în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu, unitățile de învățământ vor funcționa exclusiv online, iar circulația persoanelor în afara locuinţei va fi interzisă în intervalul orar 23 – 5, cu unele excepții.

Petrecerile în spații deschise și închise vor fi interzise, iar activitatea piețelor agroalimentare în spații închise va fi suspendată.

Se va permite activitatea pieţelor agroalimentare ce pot fi organizate în zone publice deschise, cu respectarea normelor de protecţie sanitară.   

Operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ și prestări de servicii, în spaţii închise sau deschise, vor funcționa între orele 5 – 21.

Farmaciile, benzinăriile şi livrările la domiciliu îşi vor putea desfăşura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecţie sanitară.

Românii vor avea nevoie să completeze o declaraţie pe propria răspundere atunci când vor circula noaptea, între orele 23 – 5.

Restricţiile anunțate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență intră în vigoare începând de luni – 9 noiembrie.

Declaraţia pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei, gospodăriei sau locului activităţii profesionale, motivul deplasării, data completării şi semnătura.

Prin excepţie, circulaţia persoanelor în afara locuinţei este permisă noaptea în interes profesional, pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, legitimaţia de serviciu, adeverinţa eliberată de angajator sau o declaraţie pe propria răspundere.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *