full screen background image

Proiect Suceava – Liechtenstein la Muzeul de Istorie

 

Muzeul Bucovinei, în parteneriat cu Muzeul Național Liechtenstein, a implementat în perioada august – decembrie 2016 proiectul ”Să ne cunoaștem muzeele – schimb de experiență și bune practici”.

 

 

Proiectul a fost finanțat din Granturi SEE și Norvegiene 2009-2014, în cadrul Programului RO01 –  Asistență Tehnică și Fondul Bilateral la Nivel Național – Măsura II: ARII PRIORITARE – Cooperare Culturală din Fondul pentru Relații Bilaterale. Valoarea grantului acordat este de 58.490 lei.

 

 

Dintre rezultatele proiectului amintim:

  • șapte specialiști din muzee, din România și Liechtenstein, informaţi privind conservarea și valorificarea patrimoniului muzeal și activitatea instituției muzeale;
  • un schimb de experiență organizat cu două vizite de studiu desfășurate la muzeele din Suceava și Vaduz;
  • transfer de cunoştinţe şi de know-how în conservarea patrimoniului și utilizarea tehnicilor digitalemonitorizare depozite de colecții, digitizare patrimoniu mobil, dezvoltarea audienței publicului – proiecte cultural educative și managementul cultural al colecțiilor și muzeelor;
  • reţea muzeală de cooperare europeană bilaterală creată între operatorii culturali implicaţi, Muzeul Bucovinei și Muzeul Național Liechtenstein;
  • o mie de pliante de prezentare ale proiectului de informare/conştientizare a opiniei publice/vizitatorilor de muzeu diseminate la Suceava și Vaduz;

 

În cadrul proiectului, în perioada 5 – 6 decembrie 2016, la Vaduz și respectiv 9 – 10 decembrie 2016 la Suceava, au fost organizate la sediul muzeelor partenere două vizite de studiu ale specialiștilor din muzeele partenere.

 

 

Au fost prezentate și analizate o serie de subiecte precum conservarea patrimoniului și utilizarea tehnicilor digitale, Metode de dezvoltare a audienței publicului și Managementul muzeal și administrația muzeală.

 

 

Vizitele de studiu au permis specialiştilor implicați să cunoască,în mod reciproc și cu rezultate benefice de ambele părți,activitatea muzeelor partenere și să-și îmbunătățească,în mod simțitor, prin schimbul de idei, experienţe şi bune practici domeniul profesional în care activează.

 

 

Acţiunea a favorizat întărirea relaţiilor bilaterale între Muzeul Bucovinei și Muzeul Național Liechtenstein și strângerea de relaţii de colaborare profesionale între specialiştii din muzee.

 

 

Activitățile proiectului au fost un excelent prilej de a cunoaşte nemijlocit experienţe de succes în domeniul activității muzeale și de a lua contact cu profesionişti din domeniu, contacte care s-au materializat în dezvoltarea de noi proiecte.

 

 

Astfel, în perioada 2017 – 2019, cele două muzee partenere vor realiza împreună, proiecte expoziționale comune, fiind planificate o serie de expoziții temporare ale Muzeului Național Liechtenstein la Suceava și ale Muzeului Bucovinei la Vaduz.

 

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.