full screen background image

Reglementări pentru călătoria minorilor în străinătate

Având in vedere că în vacanţa de vară mulţi copii călătoresc în afara graniţelor ţării, polițiștii de frontieră suceveni reamintesc condiţiile privind călătoria cetăţenilor români minori în străinătate. 

 

 

Aceștia pot ieşi din ţară în aceleaşi condiţii ca şi persoanele adulte, în baza unui document de călătorie valabil – paşaport sau carte de identitate pentru minorii peste 14 ani – numai dacă sunt însoţiţi de o persoană fizică majoră şi cu acordul părinţilor.

 

 

Poliţiştii de frontieră vor permite ieşirea din ţară a minorilor numai dacă sunt însoţiţi de o persoană fizică majoră, în situaţia în care călătoresc în străinătate însoţiţi de ambii părinţi sau în situaţia în care călătoresc împreună cu unul dintre părinţi, numai dacă părintele însoţitor prezintă o declaraţie a celuilalt părinte sau, după caz, face dovada decesului celuilalt părinte.

 

 

În cazul părinţilor divorţaţi, chiar dacă părintele însoţitor face dovada că minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă însă cei doi părinţi exercită în comun autoritatea părintească, acesta trebuie să prezinte acordul autentificat al celuilalt părinte cu privire la ieşirea din ţară.

 

 

Valabilitatea declarației date de către părinte pentru ieșirea din România a unui minor poate fi de maxim 3 ani.

 

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *