full screen background image

Tulpina britanică COVID identificată la Suceava

Noua variantă a tulpinii de coronavirus provenită din Marea Britanie a fost identificată la Suceava, în urma secvențierilor efectuate la Universitatea Ștefan cel Mare.

 

Prorectorul MIHAI DIMIAN a declarat că proba biologică a fost recoltată la Spitalul Județean de la un pacient cu istoric recent în Marea Britanie.

Activitatea va continua pentru a se stabili  prezența mutațiilor caracteristice altor noi variante, precum cele identificate recent ca provenind din Africa de Sud și Brazilia, ce se consideră a avea un grad mai mare de transmisibilitate.

Totodată, vor fi analizate independent toate mutațiile înregistrate în probele secvențiate, din punctul de vedere al impactului epidemiologic pe care ar putea să-l aibă.

DIMIAN a precizat că secvențele obținute vor fi încărcate în bazele internaționale de date, pentru a se stabili potențialele rute de transmisie, precum și legatura cu alte tulpini, la nivel mondial.

Comisia Europeană a recomandat înnoirea strategiilor de testare și creșterea urgentă a secvenţierii genomice preferabil până la 10 % din rezultatele pozitive.

Aceasta ar însemna efectuarea unui număr lunar între 5 mii și 10 mii de secvențieri în România.

La Universitatea din Suceava se pot secvenția aproximativ 500 probe în fiecare lună, în condițiile în care sunt furnizate consumabilele necesare și este asigurată dublarea personalului specializat al laboratorului.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *