full screen background image

Ample manifestări de Ziua Bucovinei la Suceava

Consiliul Județean și Primăria Suceava a organizat astăzi o serie de manifestări de Ziua Bucovinei.

În Sala Unirii din curtea interioară a Palatului Administrativ s-a desfășurat ședința solemnă în care președintele Consiliului Județean GHEORGHE FLUTUR a dat citire Declarației de Unire din anul 1918 și a înmânat diplomele de Cetățeni de Onoare medicilor MONICA TERTELIU și ROXANA FILIP,  conf.univ.dr. ANDREI LOBIUC și sportivilor GEANINA BELEAGĂ, SERGIU BEJAN, ANDREI CÎMPAN, IONELA COZMIUC, MARIA RUSU și MARIA TIVODARIU.

Oficialitățile au participat apoi la dezvelirea bustului generalului IACOB ZADIK, amplasat în Piața Drapelelor, după care au inaugurat Turnul Unirii de la Biserica Nașterea Maicii Domnului.

În cadrul manifestărilor prilejuite de Ziua Bucovinei la Suceava, președintele Consiliului Județean GHEORGHE FLUTUR a susținut necesitatea unei “solidarități totale” cu comunitatea română din Cernăuți.

El speră că, anul viitor, vor mai fi redeschise 3 Puncte de Trecere a Frontierei cu Ucraina pe teritoriul județului Suceava, după ce, recent, a devenit operațional un astfel de Punct la Vicovu de Sus.

FLUTUR a mai precizat că “orice ajutor este binevenit pentru frații din Bucovina de Nord, în aceste vremuri tragice”.

Primarul municipiului Suceava ION LUNGU a evocat – în cadrul festivităților organizate de Ziua Bucovinei – evenimentele istorice din urmă cu 104 ani, subliniind patriotismul înaintașilor, din rândul cărora s-au remarcat IANCU FLONDOR și generalul IACOB ZADIK.

El a accentuat faptul că unirea Bucovinei cu România a făcut posibilă Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

ION LUNGU a cerut contemporanilor “să ducă mai departe spiritul patriotic național”.

ION LUNGU a mai adăugat că, anul viitor, pe Aleea Unioniștilor din centrul Sucevei va fi montat și bustul lui MIHAIL KOGĂLNICEANU, care va sta alături de cele existente – ale lui IANCU FLONDOR, ALEXANDRU IOAN CUZA și IACOB ZADIK.

Biblioteca Bucovinei Suceava în colaborare cu Colegiul Mihai Eminescu și Universitatea Ștefan cel Mare organizează, de la ora 15,30, conferința Pagini de istorie – ziua Unirii Bucovinei cu România.

Invitat special este lector univ.dr. VLAD GAFIȚA.

De asemenea, Muzeul Național al Bucovinei reia itinerarea unei expoziții dedicată unirii Bucovinei cu România prin școlile din mediul rural.

Expoziţia 28 Noiembrie 1918. Unirea Bucovinei cu România, realizată de dr. MIHAI CĂRUNTU, cuprinde 25 panouri care prezintă acte inedite adoptate de Consiliul Naţional Român, documentele Constituantei şi cele ale Congresului Naţional al Bucovinei, precum și fotografii ale unor personalităţi politice şi militare, printre care IANCU FLONDOR, IOAN NISTOR, SEXTIL PUȘCARIU și IACOB ZADIK.

Până la sfârșitul anului, expoziția este găzduită de mai multe școli din Cornu Luncii.

 

 

 

CITESTE SI

AUDIO / Manifestări de Ziua Bucovinei, la Suceava

 

DĂ-NE FOLLOW PE INSTA!

 

 

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *