full screen background image

Ambasadorul Ucrainei în vizită la Prefectura Suceava

Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Ucrainei în România, Oleksandr Bankov, a avut o întrevedere cu prefectul Județului Suceava, Mirela Admonicăi și subprefectul Silvia Boliacu, joi dimineață,  la care s-au purtat discuții legate de colaborarea bilaterală între cele două state și minoritatea ucraineană trăitoare în România.

 

 

Ambasadorul a fost însoțit de deputatul ucrainenilor în Parlamentul României, Nicolae Miroslav Petrețchi, și de  președintele Uniunii Ucrainenilor din Județul Suceava, inspectorul școlar Ilie Sauciuc.

 

 

“Obiectivul nostru este să deschidem România către  ucraineni”, a precizat de la bun început  ambasadorul Ucrainei în România, arătându-se interesat de  perspectivele dezvoltării turismului transfrontalier și de organizarea unor evenimente de amploare, în parteneriat.

“Dorim  să aducem România mai aproape de Ucraina   prin turism, și prin colaborări bilaterale, prin participarea la evenimente de amploare pe plan național” a declarat ambasadorul.

 

 

El a explicat că,  mai ales în partea centrală a Ucrainei, din cauza lipsei de informare, există o percepție greșită asupra României, întrucât ucrainenii nu cunosc transformările României după 1990 și cele de după aderarea ei la Uniunea Europeană.

 

 

În acest context, ambasadorul este de părere că, printr-o strategie corectă    colaborarea româno-ucraineană, va  putea schimba în plan pozitiv această percepție.

 

 

Referitor la impresiile pe care și le-a format în legătură cu felul în care este percepută minoritatea ucraineană din România, acesta ambasadorul a precizat că, peste tot unde a făcut vizite,   la Baia Mare, Satu Mare se vede “o evoluție de amploare”.

 

 

În acest context, prefectul Mirela Adomnicăi  și-a exprimat interesul pentru o colaborare mai îndeaproape cu deputatul ucrainenilor din România în Parlamentul României, dorind mai mult sprijin în acest sens pentru comunitatea ucrainenilor din județul Suceava.

 

 

Ea a spus că în județul Suceava există 10 etnii conlocuitoare,  cele mai numeroase fiind ucraineană și polonă și că nu au fost probleme cu privire la respectarea drepturilor ucrainenilor. “Am convenit că minoritatea ucraineană poate deveni mai vizibilă, de aceea îmi  doresc mai multă implicare și din partea reprezentanților locali ai minorității, și din partea reprezentantului minorității în Parlamentul României. De asemenea, vă rog să contați pe sprijinul meu”.

 

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *