full screen background image

Atenție la înșelăciunile prin metoda ACCIDENTUL

Poliţiştii suceveni atrag atenţia asupra faptului că, în urma activităţilor investigative desfăşurate de structurile de poliţie judiciară, s-au obţinut date şi informaţii cu privire la creşterea gradului de risc victimal, în ceea ce priveşte înşelăciunile prin metoda  Accidentul. 

 

8

Din cercetările efectuate, s-a constatat o intensificare a activităţii infracţionale pe acest segment, în ultima perioadă, la nivelul judeţului fiind semnalate mai multe tentative de înşelăciune.

 

 

Din fericire, de la începutul lunii septembrie, trei persoane vârstnice au refuzat să dea curs solicitărilor de a plăti sume de bani, ,,economisind” astfel, 12.000 de Euro.

 

 

Metoda  Accidentul  reprezintă schema prin care un necunoscut, care de obicei se dă drept avocat sau amic, contactează telefonic rudele unei persoane despre care povestesc că a fost implicată într-un accident rutier grav sau o altă ilegalitate şi că rudele respective trebuie să plătească urgent victimelor accidentului o anumită sumă de bani pentru a elibera din arest sau a scăpa de la închisoare persoana (de obicei fiul celor apelaţi telefonic).

 

 

 

De la începutul anului, 20 de suceveni au fost înşelaţi prin metoda  Accidentul.

 

 

Persoanele vătămate au vârste cuprinse între 65 şi 90 de ani, majoritatea fiind din municipiul Suceava.

 

 

Majoritatea înşelăciunilor s-au produs în intervalul orar 9 – 14, atunci când persoanele vârstnice sunt singure la domiciliu, copiii sau nepoţii fiind plecaţi la serviciu sau la şcoală.

 

 

Prejudiciul total cauzat în cele 20 de cauze este de peste 150.000 lei.

 

 

 

Pentru a conștientiza populația cu privire la înșelăciunea prin metoda Accidentul, polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii – IPJ Suceava dar şi poliţiştii de proximitate au desfășurat mai multe activități de prevenire.

 

 

Oamenii legii au fost prezenţi în perioada 1 – 7 septembrie  în zona bisericilor şi în parcurile publice din municipiul Suceava, ocazie cu care au stat de vorbă cu cetățenii și le-au transmis sfaturi și recomandări pentru a nu da curs solicitărilor primite prin telefon, de la persoane necunoscute.

 

 

De asemenea, au fost distribuite peste 800 de materiale preventive.

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *