full screen background image

EGGER Romania despre proiectul noului Cod Silvic : „Salutăm inițiativa, dar subliniem nevoia pentru o abordare centrată pe pădure”

EGGER Romania, unul dintre cei mai importanți producători și furnizori locali de materiale pe bază de lemn, salută inițiativa de concepere și implementare a unui nou Cod Silvic în România, care să asigure un cadru corect și eficient pentru toți cei implicați în acest sector. În același timp, compania consideră că trebuie să puncteze nevoia ca această nouă lege să fie un Cod Silvic cuprinzător, care prioritizează exploatarea durabilă a lemnului și care să asigure un control mult mai ferm și mai transparent la prima punere pe piață a materialelor lemnoase, conform celor mai bune practici din Uniunea Europeană, se arată în adresa trimisă de EGGER Romania către Ministerului Mediului.

„Rolul fundamental pe care îl au pădurile în susținerea biodiversității, în combaterea schimbărilor climatice și în asigurarea sănătății planetei noastre nu poate fi subestimat. Totodată, tăierile ilegale și lipsa de predictibilitate din sectorul forestier afectează companiile cu un comportament corect, care înțeleg să folosească această resursă regenerabilă astfel încât să aducă beneficii complete: economiei naționale, comunităților și utilizatorului final. În acest context, devine evident că un cod silvic conceput pentru a reglementa și controla în primul rând exploatarea sursei principale de lemn nu este doar o alegere, ci o necesitate fundamentată în cele mai bune practici ale Uniunii Europene”, transmite Alina Chifan, Director Comercial în cadrul EGGER Romania.

Industria lemnului traversează deja o perioadă de criză, în contextul în care prețurile au crescut cu aproape 70% în ultimii doi ani. În condițiile în care noul cod nu prioritizează asigurarea legalității exploatării lemnului, există riscul ca practica tăierilor ilegale să continue, afectând companiile corecte, comunitățile care beneficiază în urma activităților economice legitime și mediul.

Plasarea reglementării pădurilor și a exploatării judicioase  a lemnului în fruntea Codului Silvic are un efect de undă care se extinde dincolo de considerațiile ecologice. Aceasta subliniază un angajament față de gestionarea responsabilă a resurselor și stabilitatea economică. Sectorul forestier, strâns legat de economiile și tradițiile locale, contribuie la mijloacele de trai și identitățile culturale în numeroase regiuni. Un cod silvic bine structurat care abordează exploatarea durabilă a lemnului asigură nu numai longevitatea acestui sector, ci consolidează o bază pentru o creștere economică echitabilă.

Așa cum Uniunea Europeană exemplifică prin cele mai bune practici, plasarea pădurilor și a exploatării lemnului în fruntea cadrului de reglementare are efecte pozitive pe multiple dimensiuni. Este momentul ca și România să recunoască rolul central al pădurilor și să adopte un cod silvic care să protejeze pădurile și resursele lor inestimabile pentru generațiile viitoare.

Totodată, având în vedere cele mai recente reglementări ale UE în ceea ce privește trasabilitatea și gestionarea materialelor lemnoase, compania consideră că noul Cod Silvic trebuie îndreptat prioritar către legislația EUDR deja aprobată, care va intra în vigoare la finalul anului 2024. Drept urmare, este de dorit, față de legislația actuală, un control mult mai ferm și mai transparent la prima punere pe piață a materialelor lemnoase, pentru a evita introducerea în circuitul economic a acelor materiale cu proveniență nelegală.

Deși actualul cod este mai cuprinzător la capitolul provenienței materialului lemnos, noul proiect suferă prin faptul că această proveniență este definită strict ca locul de recoltare a lemnului. Nu se menționează nimic despre materialele lemnoase care provin din depozite sau instalații de prelucrare, din statele UE sau din afara lor. Această lacună poate ridica probleme în lanțul de aprovizionare, ducând la blocaje care se pot transfera pe întreg lanțul de producție, cu efecte economice semnificative.

În noul cod, politicile statului de încurajare a valorificării superioare a lemnului în produse de folosință îndelungată sau prin utilizarea energetică eficientă a resursei de lemn trebuie să fie foarte bine definite, astfel încât un material lemnos care poate fi materie primă să nu fie folosit drept combustibil. Însă, definirea precară a sortimentului coajă – care acum poate fi considerat biomasă certificabilă – descurajează folosirea eficientă a acestei resurse.

EGGER Romania, la fel ca alte companii locale, nu exploatează lemn, ci îl achiziționează de la operatori economici acreditați și certificați pentru această activitate economică. În acest proiect nu sunt prezentate instrumente prin care un cumpărător de bună credință poate verifica sau poate avea garanția că materialul lemnos achiziționat are proveniența înscrisă în avizul de însoțire.

Compania consideră că implementarea unui nou Cod Silvic eficient și care să constituie model de bună practică, fără a lua în considerare aspectele semnalate mai sus, va risca să blocheze activitatea economică a companiilor de bună credință. Astfel, la problemele deja existente în industrie, în silvicultura românească și în gestionarea durabilă a pădurilor se pot adăuga dificultăți noi, greu de gestionat de către toți cei implicați.

 

 

 

CITEȘTE ȘI

EGGER Rădăuți, primul centru de vaccinare anti COVID în cadrul unei companii private din județul Suceava

 

DĂ-NE FOLLOW PE INSTA ȘI FACEBOOK!

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *